Решетилівський районний територіальний центр соціального ...
П`ятниця, 26.04.2024, 03:35
Меню сайту

Друзі сайту

Календар
«  Грудень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Грудень » 21 » Тепло української оселі. Звичаї, традиції народу України
09:55
Тепло української оселі. Звичаї, традиції народу України

 

Тепло української оселі. Звичаї, традиції народу України

   16 грудня 2016 року відбулося чергове засідання Університету 3-го віку, який діє при відділенні денного перебування Решетилівського районного територіального центру соціального обслуговування. Його відвідувачів гостинно зустріли у актовому залі Решетилівської гімназії ім. І.Л.Олійника. Із вступним словом до ветеранів війни та праці звернулася Ширшова Н.О., учитель історії, керівник історико-краєзнавчого гуртка «Стежинами рідного краю» гімназії, голова профспілкового комітету навчального закладу та керівник історико-краєзнавчого факультету Університету 3-го віку. Вона зробила акцент на тему засідання «Тепло української оселі. Звичаї, традиції рідного народу», на краєзнавчу роботу учнів у плані народознавства, збереження звичаїв, обрядів, традицій українського народу в сучасному житті. Відвідувачі Університету тепло сприйняли пісню про Україну, іспанський танок у виконанні учениць Пономаренко Вікторії (9-Г клас), Радченко Валерії (8-Б клас).

   Потім увагою пенсіонерів заволоділи члени гімназійного театрального колективу (кер. — учитель Романюк Т.П.), які продемонстрували гостям уривки із відомої комедії М. Старицького «За двома зайцями». Учні дуже майстерно виконували свої ролі у п’єсі, а гра Проні Прокопівни (Влада Черкун) та Голохвастова (Горпинченко Максим) гідна сцени обласного театру.

   Ширшова Н.О. продемонструвала комп’ютерні слайди учнівського дослідження ( Харченко Денис , 7-В клас) на тему «Тепло української оселі», з яких пенсіонери дізналися про напрями теплозбереження української хати у 20 ст. на основі народних звичаїв і традицій. Кожен побачив нові методи утеплення стін, горища, підлоги і порівняв все це із своїм будинком. Пенсіонери пригадували, як колись утеплювали хати очеретом, соломою, бадиллям кукурудзи, як грілися всією сім’єю на печі. Соціальний працівник відділення денного перебування Біленька Л.Г. познайомила присутніх із змістом статті «Піч-мати» Гайдара В.І., і на пенсіонерів наче повіяло дитинством і теплом пічного черіня. Ширшова Н.О. також повідомила про початок дослідницької роботи з учнями над темою «Магія пояса в українському костюмі», цікаві напрацювання.

   Гмиря І.О., учитель історії, керівник пошуково-краєзнавчої групи «Краяни», розповів про участь учнів під його керівництвом у археологічних розкопках у 2015-2016 роках у селі Манжелія Глобинського району. Він показав дорогоцінні знахідки: уламки керамічних виробів, дерев’яних предметів, залишки плетеної корзини, вироби з кісток, металеві наконечники стріл, частинки чоловічих і жіночих прикрас. Цікава інформація перепліталася з переглядом слайдів комп’ютерної презентації, які розповідали про нелегку, клопітку роботу групи, хід розкопок, хвилини щастя та археологічної удачі.

   На знак вдячності та на згадку про засідання Біленька Л.Г. вручила учителям книгу Довгого-Степового «Далеке відлуння», календарі-сувеніри, статтю «Піч-мати». Пенсіонерів у гімназії пригостили смачним чаєм, кавою із решетилівськими смаколиками. Повні позитиву, нової інформації, приємних вражень залишали відвідувачі Університету затишний актовий зал начального закладу, дякуючи учителям за плідну роботу з дітьми, керівникам та організаторам незвичайного засідання.

         

 

Переглядів: 439 | Додав: sobez1 | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz