Решетилівський районний територіальний центр соціального ...
Вівторок, 23.04.2024, 10:13
Меню сайту

Друзі сайту

Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Січень » 16 » Різдвяні зустрічі
16:18
Різдвяні зустрічі

                                                                     Різдвяні зустрічі

                Напередодні Щедрого вечора, свята Маланки та Василя відбулося спільне засідання народознавчої студії « Берегиня» терцентру  та клубу

«Ріднокрай» районної бібліотеки. Тема «Різдвяні зустрічі» зібрала до світлиці бібліотеки пенсіонерів, людей з обмеженими фізичними можливостями, які ведуть активний спосіб життя, шанують народні звичаї та традиції.

              Після вступних слів бібліотекарів  Яресько М.В., Рагуліної О.О. слова Різдвяно-новорічних вітань адресували присутнім Козарь Н.Ю., директор Решетилівського ТРЦ,  Багно В.І., голова Решетилівської районної ради ветеранів. Учасники зустрічі мали змогу побувати на імпровізованому Святвечорі у господі Катерини та Льоньки (ролі вик. Біленька Л.Г., Пасічний Л.Г), до яких завітала кума Ольга ( Зінченко О.Д.), побачити, як готується родина до найбільшого релігійного свята  Різдва. Всі зосереджено  спостерігали  за обрядовими  діями, які   виконував  господар, складаючи з колосків  Дідуха, як Льонька  дякував  Сіркові за службу по охороні хати, як благословляв худібку у стайні, як закликав мороза, вовка, вітер на Святу вечерю. Присутні побачили і жіночий обряд напередодні Різдва, 12 страв, які  приготувала господиня Катерина та кума Ольга до святкування. Серйозно виконувала роль доньки маленька Аліса Задоркіна , яка  уважно придивлялася до всього, що відбувалося у світлиці під час приготувань до Святвечора.

              Як і годиться, до хати Льоньки завітав і різдвяний вертеп у складі учнів Решетилівської дитячої школи мистецтв на чолі з викладачем Гончар Л.М. Всіляких гараздів зичили пенсіонерам  учасники вертепу, бажала добробуту і Коза, витанцьовуючи свій танок. А як зазвучали дзвінкі колядки та щедрівки, то  разом з дітьми дружно заспівали й всі присутні.

           Багато цікавої інформації про Різдвяні свята, про народження Ісуса Христа почули учасники зустрічі від настоятеля Спасо-Успенської церкви протоієрея Володимира.

           Пілюгін Є.І., художник, Заслужений майстер народної творчості України, провів для пенсіонерів майстер-клас з розпису, наглядно продемонструвавши, як можна за кілька хвилин пальцями у фарбі  створити на папері прекрасні українські орнаменти.

          Всього було багато на засіданні:  відроджених звичаїв та обрядів,  інсценізацій , колективних  пісень під гармошку Йови В.Х., танцювальних мелодій. Радо смакували присутні  кутею та узваром, варениками та галушками, українськими пампушками  з часником, голубцями, квашеною капустою. Не злічити було  й розказаних гумористичних історій про Різдвяно-новорічні пригоди.

Переглядів: 354 | Додав: sobez1 | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz