Решетилівський районний територіальний центр соціального ...
Четвер, 25.04.2024, 08:59
Меню сайту

Друзі сайту

Календар
«  Січень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Січень » 25 » Повернуті із забуття імена
16:56
Повернуті із забуття імена

Повернуті із забуття імена

                  23 січня 2018 року у читальному залі районної бібліотеки  відбулася зустріч до Дня соборності України – засідання Університету 3-го віку відділення денного перебування Решетилівського РТЦ, яку підготували працівники терцентру  та бібліотекарі.

          Після вступних слів Біленької Л.Г., соціального працівника,  було переглянуто відеоролик про історичні події далеких 1918 та 1919 років, про прийняття важливого документу - Акту Злуки  УНР та ЗУНР. Яресько М.В., заввідділом обслуговування, презентувала виставку літератури, матеріалів періодичних видань про тернистий шлях України до соборності, про підготовку Акту Злуки, значення Дня соборності. Хвилиною мовчання вшанували присутні пам'ять земляка, учасника АТО, Закарлюки Миколи, який загинув біля Авдіївки 22 січня 2015 року, захищаючи цілісність кордонів рідної країни,  пам'ять всіх  героїв, загиблих за свободу, незалежність України.

                        На засідання були запрошені учителі історії Решетилівської гімназії ім. І. Л. Олійника Ширшова Н.О., Гмиря І.О., які займаються разом із своїми учнями історико-краєзнавчими дослідженнями у рамках історико-краєзнавчого гуртка «Стежинами рідного краю»(кер. Ширшова Н.О.)   та пошукової групи « Краяни»(кер. Гмиря І.О.). Цікавою, але викликаючою неоднозначні оцінки пенсіонерів була  інформація про життя та діяльність Ю. Горліс- Горського,  українського військового і громадського діяча, старшини Армії УНР, письменника, який народився у с. Демидівка Решетилівського району. Було представлено літературно-краєзнавчі роботи учнів на тему « Повернуті із забуття імена»,  комп’ютерні презентації про Україну, про життя Горліс-Горського, його участь у Холодноярському русі Опору, літературну діяльність, зокрема про роман   « Холодний яр»., повість «Отаман Хмара», книгу « Ave dictator!” Органічно у розповіді  про талановитого земляка, про поїздку до Чигиринського району Черкаської області, де відбувалися холодноярські події,  вплівся вірш про Україну та пісня про найдорожче у світі у виконанні учениці гімназії  Є. Попок. З цікавістю слухали присутні розповідь директора Решетилівського краєзнавчого музею Кісіля Ю.М. про решетилівців, які брали участь у селянських повстаннях 20 р. ХХ ст.  і загинули за визволення рідного краю, про пошукову роботу щодо повернення із забуття імен славних земляків.

Яресько М.В. представила статті, надруковані у газетах « Зоря Полтавщини» , « Решетилівський вісник», « Нова година»  про Ю.  Горліс-Горського, його доньку Лесю, внучку Лялю, їхнє перебування на Полтавщині.

     Багато роздумів викликала нова для багатьох інформація про життя та діяльність Ю. Горліс-Горського, про події  Української національної революції. Активністю під час обговорення вирізнялися ветерани праці Гайдар В.І., Пасічний Л.Г., Кошкалда Г.В.,  Хроменков А.І.

Переглядів: 308 | Додав: sobez1 | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz