Решетилівський районний територіальний центр соціального ...
Четвер, 25.04.2024, 11:45
Меню сайту

Друзі сайту

Календар
«  Липень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2016 » Липень » 13 » "Ой на Івана, ой на Купала"
07:57
"Ой на Івана, ой на Купала"

 «Ой на Івана, ой на Купала
Яскраве багаття на щастя палало.
Тепло дарувало родимій землі
Щоб щедрий врожай був на дружнім стеблі
Щоб хліб і до хліба, тепло до тепла.
Щоб кожна сім'я в достатку жила,
Щоб шлях осявали яскраві вогні

теплом зігрівали щедроти землі.»   

     7 липня на велике релігійне свято – Різдво Іоанна Предтечі, зібралися члени народознавчої студії «Берегиня», що діє при Шевченківській філії Решетилівського РТЦ.

     До присутніх звернулася соціальний педагог Шевченківської філії Шапаренко А.В., котра повідала народні звичаї святкування Івана Купала, привітала всіх зі святом та побажала гарного настрою. Сільський голова Підгора Н.М. говорила, що необхідно зберігати та відтворювати народні традиції, адже це історія нашого народу та побажала міцного здоров'я.

     Щоб святкування було справжнім,  підпалили купальське вогнище. Директор Шевченківського СБК Підгора О.І. та відвідувачі філії  приготували справжнісіньку козацьку кашу з салом.  Із завдання справилися на «ура». Сільський бібліотекар Кулик Т.Г. з ветераном праці Ковінським В.Ф. приготували рум’яні шашлики, які притягували всіх своїм ароматом. В цей час соціальний педагог провела між жіночками змагання на «кращий купальський вінок», старанно збирали різні трави та проявляли свою фантазію. Кожний вінок був справнім витвором мистецтва, тому всі молодці. Але все таки найкращим визнали вінок активної відвідувачки філії  Ковінської Н.М.  Посмакувавши кашею, шашликами та одягнувши чудові вінки, всі попрямували до вогнища, щоб провести ще один обряд – спалювання старих речей, щоб всі хвороби та негаразди згоріли та не залишалися на цей рік. А щоб ще краще очиститися від негараздів потрібно було стрибати через вогнище. Таких сміливців теж було достатньо, забувши про хворі ноги, люди веселилися як діти стрибаючи через вогонь. Святкування закінчилося колективним хороводом навколо вогнища. 

                     

Переглядів: 387 | Додав: sobez1 | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz