Решетилівський районний територіальний центр соціального ...
Четвер, 18.04.2024, 13:12
Меню сайту

Друзі сайту

Календар
«  Липень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2017 » Липень » 17 » Гей, на Івана, гей, на Петра
09:23
Гей, на Івана, гей, на Петра

Гей, на Івана, гей, на Петра

 

   12 липня в День вшанування святих Петра і Павла відбулося спільне засідання народознавчої студії «Берегиня» та клубу «Ріднокрай», які діють у відділенні денного перебування Решетилівського територіального центру та районній бібліотеці. Красуня, народознавча світлиця, сповнена гостинності, прикрашена букетами з літніх квітів, напоєна духмяними пахощами різнотрав’я, радо зустрічала учасників святкової зустрічі. Зі святом Петра і Павла присутніх щиро привітав Багно В.І., голова Решетилівської районної ради ветеранів. Ведучі Біленька Л.Г., Яресько М.В. розповіли про важливість традицій, обрядів у житті українського народу, про святкування Івана Купала, вшанування сили вогню, води, цілющих трав під час купальських дійств, про звичаї, пов’язані із Петрівським святом. Марина Вікторівна прочитала легенду про траву петрів батіг, ще згадала про обрядову випічку, що готується в цей день. Це сирні млинці-мандрики, якими, за повір’ям, подавився соловейко, бо після дня Петра і Павла вже не співає. У ході засідання було згадано народознавця Олексу Воропая, презентовано ряд нових книг, де розповідається про українську обрядовість.

   Активна відвідувачка засідання Свиридко В.М. принесла цілий букет різноманітних лікарських трав, які ростуть на полі, луках, у лісі, палісадниках. Жінка показала цілюще зілля людям і розповіла про його лікарське призначення. Доповнив її розповідь Кошкалда Г.В., продемонструвавши принесені ним рослини. Багато зацікавленості викликав цей матеріал, присутні згадували приклади траволікування, які дали позитивний результат. Прозвучав і вірш Ставицького В. про липу, що росте біля оселі батьків і є оберегом для дітей і внуків. Про звичай шанобливо відноситися до хліба говорив Йова В.Х. Пасічний Л.Г. виконав пісню на слова Горбань С., жительки Сухорабівки, про святу любов до батьківської хати.

   У ході засідання було приготовлено чай, настояний на зіллі м’яти, меліси, липовому цвіті. Ним разом із решетилівським печивом із задоволенням смакували присутні. Місце знайшлося і для пісень про дерева («Я акація», «Цвіте, цвіте черемшина»), кущі, квіти. А в кінці ще й танок карапет під гармошку Хомича пенсіонери затанцювали.

     

Переглядів: 351 | Додав: sobez1 | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz