Решетилівський районний територіальний центр соціального ...
П`ятниця, 19.04.2024, 11:52
Меню сайту

Друзі сайту

Календар
«  Березень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2018 » Березень » 12 » Церкви Решетилівки - духовні святині рідного краю.
09:24
Церкви Решетилівки - духовні святині рідного краю.

          01 березня 2018 року відбулося відкрите засідання Університету З - го віку відділення денного перебування Решетилівського територіального центру. Його підготували та провели працівники терцентру та районної бібліотеки. Тема « Решетилівка та релігія. Історія духовних святинь міста» зібрала чимало людей похилого віку, які не зважаючи на снігову круговерть, завітали до читального залу, щоб  дізнатися про церкви Решетилівки  17-20 ст..        

     Зацікавлено слухали присутні розповідь Кошової В.М., учителя історії Решетилівської гімназії  ім. І.Л.Олійника   про духовні святині Решетилівки у минулі століття. Вона підготувала слайди комп’ютерної презентації про 6  церков, які діяли  колись у нашому містечку: найдавнішу Успенську, Введенську, Миколаївську, Спаську, церкву Архистратига Михаїла, Покровську (існувала до 1930р.). Всіх вразила інформація, що при кожній церкві  була бібліотека, діяли 1-3 школи,  у деяких  храмах дітей навчали і трудовим навичкам: рукоділлю(дівчатка), доглядати  за садом(хлопчики). Кошова В.М. окремо виділила матеріал своїх та учнівських досліджень про митрополита Арсенія Могилянського, відому історичну постать.

         Доповнив інформацію учителя-дослідника  Кісіль Ю.М., директор Решетилівського історико-краєзнавчого музею. Він повідомив, що є архівні дані ще про 2 храми, які колись проповідували слово Боже у нашій Решетилівці. Один із них Георгіївський був на території с. Шкурупіївка.   Кісіль Ю.М.наголосив, що у Решетилівському районі у минулі століття було 19 церков та єврейська синагога. Багато цікавого повідав директор музею про діяльність митрополита А. Могилянського, його великий вклад  у розвиток освіти  та православ’я України. Він висловив занепокоїння, що у Решетилівці немає щодного місця, яке б гідно вшановувало пам'ять митрополита. Запропонував звернутися до владних структур щодо встановлення  пам’ятного  знака, пов'язаного  із  відомою історичною постаттю. Слухачі Університету та всі присутні підтримали пропозицію Кісіля Ю.М. Ветеран праці Гайдар В.І. вніс пропозицію  назвати площу біля АТБ іменем митрополита Могилянського. Ще присутні висловили  побажання щодо  назви його іменем однієї  із вулиць містечка.

          Із  комп’ютерної презентації, підготовленої Яресько М.В., заввідділом бібліотеки, учасники засідання поповнили знання про 3 нині діючі церкви Решетилівки та про капличку , яка побудована біля автотраси Київ-Харків. Бібліотекар Рагуліна О.О. презентувала книжкову виставку «Скарби Божого слова». Вона  також повідомила, що 2018 р. оголошено роком Божого слова в Україні.

           На засіданні звучали думки, що  будівництво нових храмів у Решетилівці – це  шлях до високої  духовності, до підвищення моральності, справедливості, доброти між людьми. Можливо, свята молитва і подяка Богові, які лунатимуть із відроджених духовних святинь, призвуть у наш рідний край Господнє благословення, мир, суспільну злагоду, Божу благодать. Заключні слова ведучих,  звучання вірша «Молитва  до Бога»,  були логічним завершенням години духовності для пенсіонерів.

Переглядів: 862 | Додав: sobez1 | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz