Решетилівський районний територіальний центр соціального ...
П`ятниця, 29.03.2024, 17:46
Меню сайту

Друзі сайту

Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2011 » Травень » 24 » Актуально
08:36
Актуально

Пам’ятка про забезпечення інвалідів  технічними та іншими засобами реабілітації, їх заміни та ремонту 

Хто має право на забезпечення засобами пересування та реабілітації

  При встановленні групи інвалідності органами МСЕК видається індивідуальна програма реабілітації інваліда, яка передбачає гарантований державною програмою перелік послуг з медичної, психолого-педагогічної, фізичної, професійної, трудової, фізкультурно-спортивної, побутової і соціальної реабілітації, технічних та інших засобів реабілітації, виробів медичного призначення, які надаються інваліду, дитині-інваліду безоплатно або на пільгових умовах з урахуванням фізичних потреб залежно від віку, статі, виду захворювання.

Індивідуальна програма реабілітації інвалідів розробляється для повнолітніх інвалідів - медико-соціальною експертною комісією, для дітей-інвалідів - лікарсько-консультативними комісіями лікувально-профілактичних закладів.

Механізм забезпечення технічними засобами реабілітації регламентується  Порядком забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації і формування відповідного державного замовлення, переліку таких  засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29.11.2007          № 1652.

Цей порядок визначає:

- механізм      безоплатного      забезпечення      інвалідів

технічними засобами реабілітації;
- порядок виготовлення, поставки і ремонту технічних та інших засобів реабілітації.

До технічних засобів реабілітації відносяться:

- протезно-ортопедичні вироби (системи отрезів на хребет, системи ортезів на верхні та нижні кінцівки, система протезів верхніх та нижніх кінцівок, протези молочної залози, ортопедичне взуття);

- спеціальні засоби для самообслуговування та догляду (наколінники, налокітники, рукавиці, подушки протипролижневі, крісла стільці туалетні, сидіння на унітаз, сидіння для ванни та душу, підставки для ванни, умивальники);

- допоміжні засоби для особистої рухомості (палиці, милиці, ходунки);

- засоби для  пересування (крісла колісні кімнатні та вуличні, крісла колісні з електричним приводом);

- меблі та оснащення (столи, столи-парти, стійки парти, стінки шведські дитячі, поручні);
- спеціальні засоби для спілкування та обміну інформацією (магнітофони, диктофони, годинники, мобільні телефони для письмового спілкування).

Зазначені засоби реабілітації видаються лише громадянам, які мають групу інвалідності, дітям-інвалідам, та дітям до 18 років за наявності медичного висновку та довідки ЛКК про необхідність забезпечення технічними засобами реабілітації.

Видачу засобів реабілітації здійснюють управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації проживання інваліда. 

Інваліди забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації безкоштовно.

Перелік документів для отримання технічних засобів реабілітації.

Для взяття на облік інваліду необхідно подати до управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації проживання такі документи:

- заяву;

          - паспорт або свідоцтво про народження (для осіб віком до 16 років);

- висновок МСЕК про встановлення інвалідності для інвалідів (для дітей-інвалідів - висновок ЛКК);

- індивідуальна програма реабілітації ( для інваліда та дитини-інваліда).

Для інвалідів, група інвалідності яких встановлена до 1 січня 2007 року, як безстрокова або строк дії якої не закінчився та інших осіб технічні засоби реабілітації видаються за висновком ЛКК.

- копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

- довідку про реєстрацію місця проживання для дітей- інвалідів;

 - посвідчення, яке підтверджує статус особи, що має право на пільги відповідно до законодавства.

Якщо звертається законний представник інваліда чи іншої особи, разом з документами інваліда він має надати особистий паспорт та документ, що засвідчує його повноваження, як законного представника.

Порядком забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації визначений строк їх експлуатації. Зокрема, кімнатні коляски видаються на 4 роки; ходунки на  4 роки; вуличні коляски на 3 роки; милиці на 3 роки; палиці на 2 роки.

Ремонт засобів пересування та реабілітації.

Важливо! У разі, виникнення несправності засобів пересування і реабілітації для здійснення ремонту необхідно звертатися до управлінь праці за місцем реєстрації проживання інвалідів.

Після закінчення терміну експлуатації технічних засобів реабілітації для одержання нового засобу на заміну також необхідно звертатися до управління за місцем реєстрації проживання інвалідів.

         Пункти прокату засобів пересування та реабілітації.

          З метою забезпечення технічними засобами реабілітації до отримання нового виробу при територіальних центрах соціального обслуговування (надання соціальних послуг) в кожному районі області створені пункти прокату. Мета пунктів прокату - надання громадянам у тимчасове користування засобів пересування і реабілітації.

         Для отримання в пункті прокату  засобів реабілітації чи пересування необхідно звертатися до управління праці та місцем реєстрації проживання.

       

 

Переглядів: 813 | Додав: sobez1 | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz