Решетилівський районний територіальний центр соціального ...
Четвер, 25.04.2024, 02:32
Меню сайту

Друзі сайту

Календар
«  Листопад 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Головна » 2014 » Листопад » 10 » Лідер Решетилівської відбудови 80-х років І.Г. Боровенський у калейдоскопі подій і спогадах сучасників
10:50
Лідер Решетилівської відбудови 80-х років І.Г. Боровенський у калейдоскопі подій і спогадах сучасників

     7 листопада 2014 року ветерани війни та праці, учителі Плосківської загальноосвітньої школи 1- 3 ст. завітали до  затишного приміщення сільської бібліотеки, де відбулося засідання літературно-мистецької вітальні «З вишневого саду», що діє при місцевій філії Решетилівського територіального центру. Жителів громади зібрала презентація книги «Лідер Решетилівської відбудови 80-х років І.Г. Боровенський у калейдоскопі подій і спогадах сучасників».  Організатори зустрічі мали за мету,  перелистуючи сторінки нового видання,  оживити в пам'яті 80 роки, гідні здобутки Решетилівщини в цей час, і зокрема, Плосківської громади, возвеличити постать справжнього керівника - «батька» району, пов'язати минуле з теперішнім, і головне – прокласти шляхи в майбутнє.

     Розпочався захід із улюбленої пісні І.Г. Боровенського «Встреча друзей». Після звучання  рядків «Посидим по-хорошему, пусть виски запорошены, на земле жили –прожили мы не зря» у багатьох людей з'явилися сльози, адже паралельно пісні  на екрані були кадри комп'ютерної презентації за фотоматеріалами книги. На них, як  живий, поставав Іван Григорович у колі рідні, соратників, друзів.

     Ведуча зустрічі Денисенко Г.О, соціальний педагог філії терцентру, підготувала загальну характеристику документального видання, познайомила присутніх з розділами книги, особливо акцентуючи  увагу на останній, де про І.Г. Боровенського говорять його соратники, товариші, друзі. Галина Олександрівна зачитала уривки  з твору, а саме спогади  Плюти С.П., заступника голови Решетилівської райдержадміністрації в 1999-2005 р.р. , про І.Г. Боровенського  та земляків Задої П.К., голови к-пу «Шлях до комунізму», та Геймур Н.Б.,голови виконкому Плосківської сільської ради,  які в деталях згадують розбудову с. Плоске та інших сіл громади, підготовку  у 1985 році до першої науково - практичної конференції. Ведуча повідомила, що редактором і упорядником матеріалів книги є Циган І.І., редактор районної газети «Решетилівський вісник, депутат районної ради. Передмову і нарис-спогад «Батько» написав Дмитренко Ю.Г., соратник героя книги по відбудовчих процесах. Він цього дня і завітав до сільської бібліотеки.

     Юрій Григорович у своєму виступі з гордістю говорив про свою співпрацю з героєм книги, згадував епізоди, які характеризували Боровенського І.Г.  як умілого керівника, організатора великих справ, а поряд з цим доброго сім’янина, вірного товариша, талановиту особистість. Він згадав, що часто не подобалися вищому керівництву  області незалежний характер, рішучість, далекоглядність  керманича Решетилівщини,  тільки після науково-практичної конференції у 1985 році потеплішали відносини з обласною верхівкою. Було приведено приклади досягнень району у плані  будівництва та газифікації: тільки у 1989р. введено в дію 211 км газопроводу, а в 1992 році повністю газифіковано весь район. Дмитренко Ю.Г.  сказав, що книга  про лідера відбудови у 80 роки на Решетилівщині – це плід роботи цілої когорти людей, і у ній постає герой на фоні грандіозних будівельних справ, якими тоді жив район.

     Серед присутніх  на презентації вирізнялися сивочолі  ветерани, які свято  бережуть спогади про плідну спільну працю  з героєм книги на благо рідного краю. Багато з них були учасниками відбудовчих процесів у  Плоскому та навколишніх селах. Вони згадували 80 роки 20 ст., як благодатний період  для рідного села, коли заможним був к-п «Шлях до комунізму», будувалися виробничі приміщення,  об’єкти соціально-культурної сфери, а  після навчання у села  поверталася молодь -  і життя процвітало. З повагою говорили люди  про  І Г. Боровенського,  як керівника відбудови на Решетилівщині, адже воочию бачили результат його праці на благо рідної землі. Своїми спогадами поділилася Пода Ганна Федорівна, в минулому головний бухгалтер к-пів «Шлях до комунізму», «Полузір'я», КПП «Плосківське»,  пригадала свою першу зустріч з керівником району, його діловитість на нарадах, досягнення у будівництві , газифікації села. Сільський голова Галушка В.І., звертаючись до присутніх , акцентував увагу на досягненнях громади у 80-90роки в плані будівництва ферм, тракторних бригад, житлових будинків, об’єктів соціально-культурної сфери,зокрема дитсадка, магазину, гуртожитка. Він згадав, що молодь з охотою поверталася в село, бо було житло і робота. Відмітив, що  у його пам'яті  багато добрих спогадів про І.Г. Боровенського, керівника району в той час. Володимир Іванович згодився зі словами Юрія Григоровича, що, дійсно,нині часто «пройшли бульдозером» по  дорогому і цінному,  по тому, що можна було використати,  перепрофілювавши на новий лад.

     Присутні з великою зацікавленістю переглянули фільм  про лідера Решетилівської відбудови,який створили викладачі Решетилівського аграрного ліцею ім. І.Г. Боровенського.  На екрані, як доповнення до матеріалів книги, спогадів присутніх, поставали кадри документального кіно про великі звершення на Решетилівщині під мудрим керівництвом лідера відбудови, а серед героїв екрану впізнавали керівників районного масштабу, земляків,  знайомих і  дехто  себе. Було вшановано хвилиною мовчання світлу пам'ять І.Г. Боровенського та загиблих військових і мирних жителів на Сході України.

    Прикрасою зібрання  був авторський вірш про с.Плоске «Моє село» Наталії Каленіченко,  пісні про Україну,  про край, де народились і живем, про важке чекання матерів синів з війни у   виконанні самодіяльних артистів Косенко Юлії, Курус Сніжани, Лук'янець Світлани. Всі присутні на зустрічі були одностайні в одному – високій оцінці праці Боровенського І.Г., як керманича Решетилівщини у 80-і роки, патріота, захисника інтересів людей, у якого вчились, як треба працювати й  жить. Презентація книги напередодні 75-річчя з дня народження Івана Григоровича  - це  гідний захід по вшануванню пам'яті колишнього керівника району, справжнього лідера, організатора.

  

 

Переглядів: 460 | Додав: sobez1 | Рейтинг: 0.0/0
Copyright MyCorp © 2024
Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz